Up coming

<<  <  April 2021  >  >>
 Mon  Tue  Wed  Thu  Fri  Sat  Sun 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Stay Connected

Join our mailing list and stay informed of all the latest news and blog posts!

Get Social

grasrot3

Bingolotto 2020

Om hur Göran Olsson åkte på domarkonferens och kom hem med ett nytt smeknamn.

Nedanstående artikel publicerades i  tidningen Svensk Rugby 1980.

En dag av flera i Wales...

Undertecknad hade den 11-21 September 1980 äran att som svensk domarrepresentant deltaga i histories första Världsrugbykonferens (46 nationer) för domare och tränare. Värdar var 100-årsjubilerande Undeb Rygbi Cumru (Welsh Rugby Union).

Fantastisk konferens

Denna berättelse berör endast endast en del av en helt fantastisk konferens, nämnligen mitt besök i ett rugbydistrikt i sydvästra Wales. Avsikten med dessa besök var att ge de olika konferensdeltagarna en uppfattning om rugby på gräsrotsnivå i Wales.

För min del innebar det att jag fick återse Llanelly, som ligger i distrikt G (Jag hade tillsammans med min klubb Spartacus RUFC förmånen att två år tidigare få spela mot Llanelly II XV på historiska Strady Park).

Glatt hjärta

Varje konferensdeltagare fick en klubb som värd, och för min del blev det Burry Port RUFC, en klubb som inte är helt okänd bland vissa svenska spelare. Burry Port RUFC är en av många II:a klassklubbar som med glatt hjärta får fram och tränar spelare , av vilka de bästa sedan går till sydvästra Wales 1:a klassklubbar. Dessa 1:a klassklubbar har som regel endast ett eller två lag och det är ute i distrikten bland småklubbar och skolor som den breda rugbyverksamheten finns. I distrikt G finns ingen pojke som kan komma förbi "The game of football" i skolan.

Wales djupa dalar

Denna dag blev jag hämtad vid mitt hotell på morgonen, av en man från min värdklubb. Efter en stunds bilfärd på slingrande vägar genom en av Wales djupa dalar, kom vi fram till dagens mål, en tämligen stor skola. Min värd presenterade mig för sin "gamla" Headmaster, som för övrigt skulle gå i pension följande år.

TheHead"The Head" tillsammans med några elever innan rugbyträning vid skolans slut.

Mr Wholsen

"The Head" tog emot i svart kåpa på sitt ämbetsrum och tände omedelbart en cigarett! Min värd från Burry Port lämnade oss, och min nya värd frågade "ingående" om mitt namn. Vi övade uttalet en stund och han fastnade slutligen för "Mr Wholsen".

Med jämna mellanrum knackade det på dörren, och min värd ropade med hög röst "Come in!", i det han stoppade sin cigaretthand ner under skrivpulpeten, med följd att röken bolmade ut kring skrivbordet. Han förklarade sitt beteende med att han inte ville att eleverna såg att han rökte, för om de gjorde det , så skulle han inte kunna "ta eleverna lika hårt" när han smög sig på dem när de smygrökte på toaletten.

Döma eller träna

Jag blev tillfrågad om vad jag ville göra, döma eller träna? Då alla utomhusaktiviteter ställdes in på grund av dåligt väder, blev det till en början rundvandring till olika klasser i skolbyggnaden. Som svensk, och med viss erfarenhet av skolsalar häpnade jag då min värd öppnade dörren till det första klassrummet. Det var helst TYST därinne!! Alla elever och läraren reste sig när "The Head" och jag stegade in. "-This is Mr Wholsen. Han är en rugbydomare från Sverige, och är här med anledning av den internationella konferensen för domare och tränare. Say good morning to Mr Wholsen!" "Good morning Mr Wholsen", dånade klassen i korus.

Rykande pulpet

Med avbrott för besök i min värds tjänsterum där fenomenet med den rykande skrivpulpeten upprepades ett flertal gånger, fortsatte vår rundvandring i klassrummen. "Mr Wholsen" blev undan för undan en alltmer fascinerande person i "the Heads"  fantasi och presentationer.

Fransk-lärarinna

Jag kommer sent att glömma den lilla fransk-lärarinnan och hennes klass, vilka med beundran och förvåning fick följande presentation av undertecknad; "This is Mr Wholsen. Han är en domare och tränare i toppklass. Mr Wholsen är verkställande direktör för ett stort svenskt företag. Han spelar nummer 7 i det svenska landslaget och var uttagen att spela med 'The Overseas XV' nu på lördag men kan tyvärr inte deltaga på grund av en muskelskada. Hur många av er pojkar spelar nummer sju?" Fyra små Cumryhänder räcktes upp. "Say good morning to Mr Wholsen", sade min värd. "Good morning Mr Wholsen", svarade klassen och den stjärnögda lärarinnan.

Mycket annat hände denna dag i skolan, bl.a. tillbringade jag en timme tillsammans med en av skolans idrottslärare. På min fråga om vilka idrotter som eleverna hade att välja bland, fick jag svaret: "-The boys play rugby, and the girls play netball".

Storrökare

Så småningom var denna skoldag till ända och min något mytomanaktiga värd erbjöd sig, trots att min hemresa var tänkt på annat sätt, att köra mig till hotellet. Han skulle bara hämta upp sin fru på vägen. Jag var lite betänksam över att sitta i samma bil som denna storrökare, men till min lättnad rökte han inte i bilen.

Väl framme vid den skola där frun arbetade, lutade sig "The Head" förtroligt mot mig och viskade: "Don't tell my wife that I smoke"

Göran "Mr Wholsen" Olsson

Site Disclaimer

bottomlogos 2

The content provided on this homepage is the property of Spartacus Rugby and affiliated partners.
All images and content (C) Spartacus RUFC.

Contact Us

Contact Us

We're excited to hear from you!

You can contact us via our Contact Page. If you'd prefer to give us a ring you can always call us at: +46 (0)725 16 50 19

Our Address

Gamla Lexbyvägen 12 433 31 Partille, , Sverige

Get Social

Newsletter Subscribe