• info@spartacusrugby.com
Kontakta Oss!

Blog

Gammalt och nytt i och omkring SPARTACUS RUGBY
HUR HANTERAR VI COVID? Senaste nytt ang. Covid Vi följer Svenska Rugbyförbundets rekommendationer när det gäller Covid och unga. Information om covid-19 till anordnare av fritidsaktiviteter för barn och unga från FHM f.om 23/12 2021När Spartacus återstartar efter juluppehåll kommer fortsatt försiktighet att råda. Egen vattenflaska, undvik onödig kontakt, kom helst omklädd, om du kan så försök undvik kollektivtrafik. Har du förkylningssymptom eller känner dig hängig stanna hemma.Känner du dig orolig och behöver prata med någon, kontakta någon av ledarna/styrelsenOch självklart, vaccinera dig om det är tillämpligt för dig! #qx-call-to-action-84148 .qx-element-call-to-action_wrapper.cover-mode { background-size: cover; background-repeat: no-repeat; transition: all 0.5s ease; }
Positioner Samtliga positioner har ett nummer och ett namn, ofta blandar man i Sverige de svenska och engelska namnen.Nedan listas först det engelska och sedan det svenska namnet.Loose head Prop / PelareHooker / KratsareTight head Prop / PelareLock / AndraledLock / AndraledFlanker / FlankerFlanker / FlankerNumber eight / ÅttaScrumhalf / KlunghalvFlyhalf / Uthalv, ”Tia”Wing / Vinge, YtterInside center / FörstecenterOutside center / AndrecenterWing / Vinge, YtterFull back / FullbackMan får utöver detta ha sju spelare på bänken, som bara får bytas in en gång.  Nummer ett till åtta är forwards och är de som utgör klungan i fasta situationer. De är starka och uthålliga och jobbar till synes outtröttligt med att binda in motståndarna för att ge utrymme för backarna att hitta luckor att springa igenom. Även om även forwards givetvis kan passa och springa igenom för att göra försök.Nummer nio till femton är backar, där nian och tian har en särställning som spelfördelare. Backarna är goda passare och har en betoning på snabbhet, för att vid rätt tillfälle se en lucka att attackera i full fart. Självklart är det även viktigt att backarna kan försvara och tackla väl i situationer man-mot-man (eller kvinna-mot-kvinna). Sista ledet i försvaret är fullbacken som ofta ensam får ta hand om motståndare som brutit igenom försvarslinjen.Så här ser en normal uppställning kring en klunga ut. Röda laget har insättning (bollen) och är uppställda för attack.
Spelet Rugby i grundversionen spelas med 15 man på plan från respektive lag, där samtliga positioner har ett namn och en uppgift att fylla. Matchen spelas i två halvlekar om 40 minuter, med bara en femminuters paus emellan.Spelet startar genom att ena laget sparkar bollen från mittlinjen och mot motståndarna. Så snart bollen passerat 10-meterslinjen får spelare från endera laget fånga bollen och börja spela. Bollen får sparkas, passas och springas med över hela planen och av samtliga spelare som inte är offside. Det som här särskiljer rugby från alla andra sporter är att bollen inte får passas framåt, utan måste passas bakåt eller parallellt med mållinjerna.Rugby spelas även i 10- och 7-mannavarianter på full plan och samma regler, men med kortare halvlekar, vilket ger ett snabbt och intensivt spel.7-mannarugby är den version av rugby som spelas i Olympiska spelen sedan 2016 (Rio de Janeiro).                             
Rugbyplanen Planen påminner om en fotbollsplan, med förlängda målstolpar och ett försöksområde som sträcker sig ett 10-22 meter bakom mållinjen. Det är också här man gör försök. Linjen bakom försöksområdet kallas död-boll linje och får inte passeras i spel med bollen, och passerar bollen eller bollbäraren sidlinjen (att kliva på den är att passera) leder det till inkast. Övriga linjer är 22-meters linjerna och de streckade 10-meters och 5-meters linjerna samt mittlinjen, som samtliga går parallellt med mållinjen. Parallellt med sidlinjerna finns de streckade 5- och 15-meterslinjerna som används vid inkasten. Alla linjer har förstås sin egen användning i vissa lägen av spelet.
Träningstider När Var Hur Välkommen till SPARTACUS RUGBY's träningar! Alla åldersgrupper tränar varje Tisdag och Torsdag på Lexby IP (Lexby skola). Vi börjar kl. 18.30 och håller på till 20.00.  Lexby IP Loading...